Alleenstaande moeder Sandra vertelt

Ouders zitten sowieso vaak met de handen in het haar. Of je nu met twee bent of alleen, het is niet altijd makkelijk om kleine kapoenen groot te brengen. Als je je op zo’n crisismoment bedenkt dat sommige vrouwen bewust voor single ouderschap kiezen, dan vraag je je misschien weleens af… waarom?! En krijgt een BAM (Bewust Alleenstaande Moeder) financiële steun?

Sandra is zo’n mama met een zoontje van 3, Kobe. Hij gaat sinds september naar school. Inmiddels heeft Sandra sinds enkele maanden een vriend, maar die woont nog niet met hen samen.

Heb jij je Startbedrag al aangevraagd? Je hebt recht op € 1.167,33 voor je kindje

Waarom koos je ervoor om alleenstaande moeder te worden?

Sandra: “Ik was 39, al een hele tijd single en ik had een grote kinderwens. Dus besloot ik na wat wikken en wegen om er alleen voor te gaan. Daarbij kreeg ik veel emotionele steun, begrip en zelfs heel enthousiaste reacties van vrienden én familie. Ik ben zelf een enig kind, dus mijn ouders waren dolgelukkig dat er op korte termijn dan misschien toch een kleinkind zou komen.”

Welke procedure moest je volgen?

Sandra: “Alle vrouwen tot 45 jaar komen in aanmerking voor wat ze een ‘medisch begeleide voortplanting’ (MBV) noemen. Je gaat langs bij een fertiliteitscentrum en je doet enkele psychologische en medische tests. Die zijn bedoeld om uit te wijzen of je mentaal en fysiek klaar bent voor het moederschap. Zijn die allemaal positief? Dan start de procedure. Die verloopt eigenlijk op dezelfde manier als bij koppels die niet op natuurlijke wijze zwanger kunnen worden, of zoals bij lesbische koppels met een kinderwens.”

zwangere vrouw in zomerzon MyFamily

Wat is het kostenplaatje van zo’n behandeling?

Sandra: “Je ziekenfonds neemt een groot deel van de kosten op zich. Er komt normaal gezien geen hospitalisatie aan te pas, dus daar hoef je je alvast geen zorgen over te maken. Na 6 pogingen vallen die financiële tussenkomsten helaas weg. Wil je dan nog doorzetten? Dan moet je het zelf bekostigen. Als alleenstaande is dat financieel natuurlijk zwaarder dan wanneer je met twee bent. Maar bij mij lukte het gelukkig al bij de tweede poging. Let trouwens ook op met je leeftijd. Want ondanks het feit dat je nog in aanmerking komt voor MBV, komt de mutualiteit alleen tussen voor vrouwen jonger dan 43 jaar!”

Krijg je als alleenstaande moeder hulp?

Sandra: “Als BAM word je gewoon beschouwd als een eenoudergezin. Op basis van je inkomen maak je dus aanspraak op een toeslag bovenop het Groeipakket. Mijn inkomen ligt onder die grens, dus ik ben blij dat ik dat extra centje elke maand op zak kan steken. Zo komt Kobe niets te kort aan aandacht en liefde, maar ook niet op materieel vlak.”

Op de hoogte blijven over MyFamily? Meld je aan: