Startbedrag en Groeipakket

Over je Groeipakket (de vroegere kinderbijslag) hoef je je alvast geen zorgen te maken. Sinds 1 januari 2019 krijgen alle kinderen in Vlaanderen en Startbedrag (kraamgeld) en een Groeipakket. En die gezinsbijslagen zijn hetzelfde voor kinderen van zelfstandige en loontrekkende mama’s en papa’s. Een overzicht van alle bedragen in het Groeipakket vind je hier.

Heb jij je Startbedrag al aangevraagd? Je hebt recht op € 1.190,68 voor je kindje.

Startbedrag aanvragen

Waarin verschillen je voordelen als zelfstandige mama?

Zelfstandige mama
Moederschapsrust12 weken (13 bij meerling)
In loondienst: 15 weken
Uitkering€ 449,32/week, excl. 11,11% bedrijfsvoorheffing
In loondienst:

82% brutoloon (dag 1-30)
75% brutoloon (vanaf dag 31)

Borstvoedingsverlof

Ouderschapsverlof

Omstandigheidsverlof

Werkverwijdering

Niet van toepassing
In loondienst:

Toegestaan onder bepaalde voorwaarden of omstandigheden

Dienstencheques105 gratis cheques als moederschapshulp
In loondienst:

Niet van toepassing

Welke extra hulp is voorzien voor zelfstandige mama’s?

Je ziet het meteen in bovenstaand lijstje… als zelfstandige mama moet je zelf voor heel wat praktische en financiële dingen zorgen wanneer je een kindje krijgt. Maar geen paniek: er is wél een regeling voorzien om jou en je gezin bij te staan in die eerste drukke weken of maanden na je bevalling!

Betaal je minstens de minimumbijdrage van een zelfstandige in hoofdberoep of een meewerkende partner? Dan kan je vanaf de 6de maand van je zwangerschap tot het einde van de 15de week na je bevalling 105 gratis dienstencheques aanvragen bij je sociaal verzekeringsfonds. Daarmee kan je huishoudelijke hulp aanvragen via erkende organisaties die met dienstencheques werken. De cheques worden ten vroegste de dag na je bevalling uitbetaald en zijn 8 maanden geldig. Je kan dan bijvoorbeeld taken als poetsen, strijken, boodschappen doen of zelfs koken uit handen geven. Zo hou je meer tijd over voor je kindje en jezelf.

Je moet de gratis dienstencheques niet opnemen in je belastingaangifte, want ze worden niet belast. Je ontvangt er dus ook geen belastingvermindering voor.

Meer informatie over de praktische kant van een zwangerschap of geboorte vind je bij de rubriek Kindje op komst.

Koppel zelfstandigen houdt zwangerschapstest vast myfamily

Uit ervaring …

Line, huisarts, weet alles over het combineren van een job als zelfstandige met het moederschap. In haar blogverhaal zet ze nog eens alle feiten op een rij, maar lees je ook over de twijfels en onzekerheden waar zij mee kampte.

Op de hoogte blijven over MyFamily? Meld je aan: