MyFamily maakt online aanvraag kraamgeld mogelijk

Antwerpen, 29 maart 2018 – MyFamily, de nieuwe naam van Xerius Kinderbijslagfonds, lanceert een online tool om kraamgeld aan te vragen. Dat is een premie die ouders van de overheid ontvangen bij de geboorte van hun baby. 22 % van de gezinnen vraagt het kraamgeld te laat of niet aan. In 43 % van de gevallen gaat het om een eerste kindje. Gezinnen hebben tijdens een zwangerschap zoveel administratieve taken te regelen dat ze het kraamgeld vergeten aan te vragen. Nochtans is een bedrag van 1.200 euro bij een eerste kind een aardig financieel duwtje in de rug. MyFamily wil via het Online Kraamgeld Aanvragen-formulier ouders mobiliseren om de premie tijdig aan te vragen.

MyFamily betaalt 17 % van de geboortepremies aan Vlaamse gezinnen uit. De organisatie merkt dat een belangrijk deel van de vrouwen kraamgeld laattijdig of zelfs helemaal niet aanvraagt.

Gezinnen die een kindje verwachten moeten zo veel administratie regelen dat ze de aanvraag van het kraamgeld wel eens over het hoofd durven zien. Nochtans is die premie bij een eerste baby vandaag ongeveer 1.200 euro waard, een aangenaam financieel duwtje in de rug.

Céline Englebert, woordvoerster MyFamily

Daarnaast verloopt de aanvraag vandaag via de werkgever van de vader van het ongeboren kind, een complexe procedure. “Gezinnen weten vaak niet hoe of waar ze het kraamgeld moeten aanvragen”, klinkt het bij MyFamily.

Nieuwe wetgeving, nieuwe complexiteit

In 2017 keerde Xerius Kinderbijslagfonds 710 miljoen euro uit voor meer dan 330.000 kinderen in 180.000 gezinnen. Voor heel wat gezinnen is de kinderbijslag een onmisbaar deel van het gezinsbudget. Zo duidelijk mogelijk communiceren over iedere hervorming hierin is een kerntaak van alle betrokkenen.

Kinderen die geboren worden vanaf 1 januari 2019, vallen onder het Groeipakket. Zo zal de vernieuwde kinderbijslag immers heten.

Een belangrijke wijziging is dat gezinnen in het nieuwe systeem
hun kraamgeld via een kinderbijslagfonds naar keuze
moeten aanvragen. Vroeger verliep die aanvraag via de werkgever
van de vader. Binnenkort kunnen ze vrij kiezen.

Guido Stassijns, adjunct-directeur MyFamily

Om het de gezinnen zo eenvoudig mogelijk te maken tijdens één van de belangrijkste veranderingen in hun leven, maakt MyFamily het mogelijk om het kraamgeld online aan te vragen. Snel en efficiënt in slechts 7 stappen. MyFamily regelt daarna alle administratie.

Ten opzichte van 2016 merken we een lichte daling van het aantal gezinnen dat het kraamgeld niet of laattijdig aanvraagt. We hopen dat we jonge ouders verder kunnen stimuleren om het kraamgeld online te regelen.

Céline Englebert, woordvoerster MyFamily

“Het formulier is beschikbaar via tablet, smartphone en desktop. Gezinnen kunnen kiezen via welk kanaal ze het kraamgeld aanvragen”, klinkt het bij MyFamily. Kinderbijslagfondsen kunnen de geboortepremie ten vroegste twee maanden voor de vermoedelijke bevallingsdatum uitbetalen.

Er zijn een vijftal betalingscycli per maand. Zo zorgen we ervoor dat gezinnen het kraamgeld zo dicht mogelijk bij de wettelijk toegestane datum ontvangen. MyFamily maakt het gezinnen eenvoudig om hun kraamgeld aan te vragen. Zo kunnen ze zich focussen op wat écht telt: de komst van hun kindje.

Céline Englebert, woordvoerster MyFamily

Gezinnen gebruiken de geboortepremie veelal om dokterskosten te financieren, de spaarrekening van de baby te spijzen, geboortekaartjes en doopsuiker te betalen of de uitzet voor de baby aan te schaffen.

Online kraamgeld aanvragen kan via deze link.

Op de hoogte blijven over MyFamily? Meld je aan: