Het KindKompas berekent de impact van een extra kind op je gezinsbudget.

kinderkompas-rgb[1][2]

• Studie bij 2.039 Vlaamse gezinnen stelt gemiddelde rechtstreekse kost van kroost vast
• Voor het eerst wordt er in de resultaten rekening gehouden met tijdsbesteding van de ouders
• 43% werkt minder na komst van kinderen; inbegrepen tijdkost dus cruciaal
• Extra baby kost maandelijks bijkomend €183 aan kindkosten, €21 aan gezinskosten en €158 aan tijdkosten
• Kroost slokt tot 38% van gezinsbudget tweeverdieners op, tot 63% voor alleenstaanden
• Digitale tool KindKompas berekent hoeveel een kind de Vlaming in zijn specifieke situatie kost

Antwerpen, 19/09/2018 – MyFamily brengt met een grootschalig Vlaams onderzoek in samenwerking met de KU Leuven en Mama Baas, de werkelijke kost van een kroost in kaart. Naast de uitgaven direct gelinkt aan kinderen (kindkost) en gemeenschappelijke huisvestingskosten (gezinskost), werd voor het eerst ook de tijdkost – de tijd die je investeert in je kind en niet in je job – mee berekend. Vitaal, want liefst 43% van de respondenten gaf aan minder te gaan werken vanaf hun ouderschap. De bevindingen? De gemiddelde kroost kost een gezin maandelijks rechtstreeks €918. Op basis van deze studie creëerde MyFamily het KindKompas: een handige digitale tool die voor elk gezin in zijn specifieke situatie de werkelijke kost van zijn (extra) kind(eren) berekent.

Maandelijks gemiddeld €918 rechtstreeks aan de kinderen

Céline Englebert, woordvoerster van MyFamily: “Met deze alomvattende studie wilde MyFamily onderzoeken of het cliché dat een kind een huis kost, klopt. Daaruit blijkt dat een Vlaams gezin maandelijks gemiddeld €918 rechtstreeks spendeert aan zijn kinderen en zo’n €1.180 aan gezinskosten. Maar dit bedrag verschilt sterk naargelang het gezinstype, het aantal kinderen en het totale gezinsinkomen. Daarom ontwikkelden we het digitale KindKompas, een online tool die voor elk gezin berekent hoeveel hun kind(eren) werkelijk kost(en). Het KindKompas geeft gezinnen zo een financiële richtlijn met een gezinsuitbreiding of gezinswijziging in het verschiet, zoals een dochter die deze maand haar hogere studies aanvat.

Voor het eerst in beeld: tijdkost van kinderen

Het onderzoek brengt accuraat in kaart hoeveel tijd je investeert in je kind – en berekent die tijdkost door het aantal uren te vermenigvuldigen met het gemiddeld netto uurloon van de respondent – en dat is uniek. Daarnaast berekende de studie ook de gemiddelde kindkosten zoals kledij en een smartphone en de gezinskosten van bijvoorbeeld huur.

Wat blijkt? Bovenop de gemiddelde kindkost van €918, spendeert een gezin aan een extra kind tot zijn 2,5 jaar, gemiddeld €183 aan kindkosten, €21 aan gezinskosten en €158 aan tijdkosten. Een kind tussen de 2,5 en 18 jaar kost een gezin €135 aan kindkosten en €3 aan gezinskosten, maar bespaart je €41 aan tijdkosten. Voor elk volwassen kind van 18 of ouder moet je gemiddeld €349 meer kindkost rekenen maar €87 minder aan gezinskost en liefst €259 minder aan tijdkosten. Baby’s en peuters brengen een hoge tijdkost met zich mee omdat ze veel zorg en aandacht vergen, de hoge kindkost bij meerderjarige kinderen is te verklaren door de inschrijvingsgelden aan hogescholen en universiteiten.

Wie het breed heeft, laat het breed hangen

Uit het onderzoek kwam ook naar voor dat een gemiddeld gezin met twee inkomens tot 38% van hun gezamenlijke budget aan hun kroost besteedt, alleenstaanden met kinderen zelfs tot 63%. Ook kwam aan het licht dat wie het breed heeft, het breed laat hangen. Als twee gezinnen identiek zijn samengesteld, maar gezin A €1.000 meer verdient dan gezin B – dan zal gezin A maandelijks €374 meer besteden aan hun kroost. Namelijk €107 kindkosten meer, €136 gezinskosten en €131 tijdkosten. Tenslotte wees het onderzoek uit dat koppels met een kroost welvarender zijn dan alleenstaanden met kinderen.

Hoeveel kost jouw (toekomstig) kind?

Als je aan gezinsuitbreiding denkt of je zoon bijvoorbeeld naar de peuterklas mag, anticipeer je het liefst op het toekomstige kostenplaatje dat je kroost met zich meebrengt. Met het KindKompas van MyFamily, een unieke applicatie die op basis van jouw (gewijzigde) specifieke situatie in 3 eenvoudige stappen berekent hoeveel je kind(eren) je extra kosten, weet je dat nu in een handomdraai. Deze tool past binnen de visie die MyFamily voor ogen heeft: gezinnen gidsen en laagdrempelig informeren zodat ze zich kunnen focussen op wat echt belangrijk is – de opvoeding van hun kinderen.

Benieuwd naar een volledig overzicht van de resultaten? Klik hier.

Einde persbericht

Over MyFamily

MyFamily is één van de vier erkende Vlaamse private uitbetalers van het Groeipakket, de vernieuwde kinderbijslag vanaf 1 januari 2019. MyFamily geeft gezinnen een klare kijk op hun rechten en gidst hen proactief in de complexe reglementering. Via online en offline tools informeert deze aanbieder op een laagdrempelige manier. MyFamily ondersteunt gezinnen financieel en wettelijk, kwalitatief en professioneel zodat ze sterk in hun schoenen staan. Daar maakt MyFamily het verschil omdat het vindt dat gezinnen zich moeten kunnen focussen op wat echt telt: de opvoeding van hun kinderen.

Op de hoogte blijven over MyFamily? Meld je aan: