In samenwerking met KU Leuven onderzocht MyFamily wat een gezin voor hun kroost als financiële hulpmiddelen ontvangt

  • Het vernieuwde KindKompas geeft nu een totaalbeeld van de kosten van je kind(eren) en de fiscale en nominale tegemoetkomingen die je ontvangt voor je kroost
  • Onderzoek in samenwerking met de KU Leuven bracht de verschillende instrumenten naar voren die een invloed hebben op deze financiële hulpmiddelen
  • MyFamily toont twee gezinssituaties die aangeven wat de verschillende toelagen en bonussen per situatie (kunnen) zijn
MyFamily_kindkompas_baby met kompas

Antwerpen, 20/09/2019 – Exact één jaar na de lancering van het KindKompas, dat de kost van een kind berekende, komt MyFamily vandaag met het vernieuwde KindKompas. Voortaan kan je niet alleen de kosten, maar ook de financiële hulp die je ontvangt voor je kroost berekenen via deze tool op hun site. In samenwerking met de KU Leuven onderzocht MyFamily welke instrumenten, zoals personenbelasting, onroerende voorheffing, studietoelage en Groeipakket, je helpen bij het bekostigen van een kind.

Men zegt wel eens dat een kind een huis kost. Daarom kwam MyFamily vorig jaar al met het KindKompas, dat helpt te berekenen wat je kind(eren) je nu echt kost(en). Vandaag lanceren ze de geüpdatete versie van het KindKompas: dezelfde tool, maar deze keer bereken je ook hoe de overheid helpt in de kosten met behulp van fiscale en nominale tegemoetkomingen. Op basis van jouw specifieke situatie bereken je nu het totale plaatje in 5 eenvoudige stappen. Na het invullen van gegevens zie je op het einde wat je kind(eren) kost(en), maar ook welke financiële voordelen je hebt om alles te bekostigen.

Het onderzoek in samenwerking met de KU Leuven bracht enkele zaken naar voren. Het Groeipakket is de belangrijkste financiële steun, maar ook de personenbelasting en – voor gezinnen met een laag inkomen en oudere kinderen – de studietoelage vormen een belangrijke ondersteuning. Grote gezinnen met kinderen geboren vóór 2019 ontvangen per kind aanzienlijk meer dan kleine gezinnen, voor gezinnen met kinderen geboren na 2019 is dat verschil minder uitgesproken.

Om dit nu allemaal wat concreter te maken, geven MyFamily en KU Leuven twee gezinssimulaties. Hiermee wordt duidelijk hoe elk gezin uniek is. Er is namelijk geen algemeen voorbeeld te geven omdat er verschillende factoren een rol spelen in de financiële voordelen dat een gezin krijgt voor de kroost. Gezin 1 bestaat uit een alleenstaande vader of moeder met 1 kind, geboren in 2019. De ouder heeft een netto-inkomen van 1500 euro per maand. Dit gezin krijgt als financiële hulpmiddelen 214 euro per maand dankzij het groeipakket met daarbovenop 93 euro uit de personenbelasting. Gezin 2 is een tweeoudergezin dat eigenaar is van een woning, met een gezamenlijk netto-inkomen van 4000 euro per maand. Het gezin heeft 3 kinderen in het lager onderwijs. Net zoals gezin 1 krijgt gezin 2 financiële hulpmiddelen dankzij het groeipakket en de personenbelasting, namelijk 609 euro en 272 euro respectievelijk. Daarnaast ontvangt gezin 2 ook een kleine bonus van 19 euro per maand via de Onroerende Voorheffing.

Toon Vanheukelom, onderzoeker aan de KU Leuven, licht toe: “Het is moeilijk om een algemeen voorbeeld te geven wat elk gezin precies krijgt als financiële hulpmiddelen omdat dit met zo veel dingen samenhangt. Daarom houdt het KindKompas ook rekening met verschillende instrumenten. Ouders kunnen in de tool aangeven wat hun gezinssituatie precies is en dan brengt het KindKompas de verschillende kosten en financiële hulpmiddelen, waarop hun gezin kan rekenen, in kaart.”

Céline Englebert, woordvoerster bij MyFamily, vertelt over het belang van het KindKompas: “Gezinnen kunnen voor steun op MyFamily rekenen zodat ze sterker in hun schoenen staan. Wij willen gezinnen helpen te focussen op wat er echt telt: de opvoeding van en quality time met hun kinderen. Met het KindKompas zullen gezinnen nu een beter overzicht hebben van kosten, maar daarnaast ook van de financiële hulpmiddelen die er bestaan bij het onderhouden van hun gezin.”

Einde persbericht

Over MyFamily

MyFamily is één van de vier erkende Vlaamse private uitbetalers van het Groeipakket, de vernieuwde kinderbijslag vanaf 1 januari 2019. MyFamily geeft gezinnen een klare kijk op hun rechten en gidst hen proactief in de complexe reglementering. Via online en offline tools informeert deze aanbieder op een laagdrempelige manier. MyFamily ondersteunt gezinnen financieel en wettelijk, kwalitatief en professioneel zodat ze sterk in hun schoenen staan. Daar maakt MyFamily het verschil omdat het vindt dat gezinnen zich moeten kunnen focussen op wat echt telt: de opvoeding van hun kinderen.

Céline Englebert

Perscontact

Céline Englebert
pers@myfamily.be
0473 21 26 93

Op de hoogte blijven over MyFamily? Meld je aan: