Startbedrag, wat is dat?

First things first, vergeet je Startbedrag niet aan te vragen ;-). Het Startbedrag is de nieuwe naam van de geboortepremie of het kraamgeld. Voor elk kindje dat je krijgt of adopteert in Vlaanderen, heb je recht op dit bedrag van 1.167,33 euro. Wat moet je hiervoor doen? Niet zoveel, je vult gewoon jouw aanvraag in via een klik op de knop hiernaast. Vanaf 2 maanden voor de vermoedelijke geboortedatum van je kindje krijg je jouw centjes.

Wat kan je allemaal met dit Startbedrag doen? Wij vroegen enkele kersverse mama’s hoe zij deze centen besteed hebben.

Heb jij je Startbedrag al aangevraagd? Je hebt recht op € 1.167,33 voor je kindje.

Startbedrag aanvragen

Dokterskosten

Mama Ann gebruikte het Startbedrag voor de medische kosten:

We hebben onze centen gebruikt om de extra ziekenhuiskosten, en later de dokterskosten, te betalen. Het Startbedrag gaf ons de financiële vrijheid om hulp aan huis in te schakelen. En om een lactatiedeskundige te laten komen op het moment dat ik dat heel hard nodig had. De rest van het geld staat op een spaarrekening op naam van onze kinderen. We vinden het namelijk belangrijk om wat geld opzij te zetten voor later.

Spaarrekening spijzen met het Startbedrag

Veerle kan zich eigenlijk niet meer herinneren of ze het Startbedrag wel heeft aangevraagd.

Waarschijnlijk hebben we dat geld gewoon op de spaarrekening van onze kleine baby gezet. De geboortelijst was namelijk heel snel leeggekocht. Onze familie en vrienden waren nogal vrijgevig… En daar waren wij natuurlijk heel blij mee! Zo konden we het Startbedrag gewoon op de spaarrekening zetten, want je weet nooit waarvoor je het later nodig kan hebben.

Geboortekaartjes en doopsuiker

Judith was heel blij dat er zoiets als het Startbedrag bestaat.

Een baby brengt heel wat kosten met zich mee, zelfs vóór de geboorte al. Dat zullen andere ouders alleen maar beamen denk ik 🙂 We waren dus heel blij dat we dit bedrag kregen. We gebruikten dit voor de geboortekaartjes, de doopsuiker, de eerste kleertjes van ons dochtertje enzovoort. Wat er daarna nog overbleef, hebben we gewoon op onze rekening gezet. Uiteindelijk hebben we het dan nog gebruikt voor de babyborrel of de crèche.

Uitzet

Sofia wist bij haar eerste kindje niet dat je het Startbedrag al vóór de geboorte kunt aanvragen. Bij deze, mama to be, vergeet het niet aan te vragen 😉

Ik wist eerlijk gezegd pas te laat dat ik het Startbedrag al voor de geboorte van mijn zoontje kon aanvragen. Toen mijn kindje ter wereld kwam, ontdekte ik via mijn vriendinnen dat ik recht had op dit bedrag. Er komt al zoveel administratieve rompslomp kijken bij een zwangerschap, dat ik dit over het hoofd had gezien. Ik had dat natuurlijk wel graag geweten tijdens mijn zwangerschap. Want dat geld komt ook al vóór de geboorte van pas. Denk maar aan de kinderkamer inrichten, eerste pampertjes kopen, doopsuiker regelen, borstvoedingspulletjes, … Maar goed, ik heb het Startbedrag na de geboorte aangevraagd. En we hebben dat geld dan bij onze beide kindjes gebruikt voor de ‘uitzet’. Heel handig! Alle (financiële) hulp is welkom bij een kindje.

Eerste babyspulletjes aankopen

Meryem was blij met het financiële steuntje in de rug in de vorm van een Startbedrag.

Er komt veel bij kijken, bij een zwangerschap en bevalling. Veel meer dan ik dacht! En dan is het toch leuk om op een extraatje te kunnen rekenen op zo’n moment. We hebben het Startbedrag meteen aangevraagd toen ik 3 maanden zwanger was. We gebruikten het geld voor de geboortekaartjes en doopsuiker van onze dochter Neyma. En we kochten een aantal babyspulletjes die we al in huis wilden hebben tegen de geboorte. Dat was toen een babybadje en een MaxiCosi.

Waarvoor gebruikte jij het Startbedrag?

Zin om jouw ervaring te delen met andere? Bezorg ons jouw getuigenis via een klik op de knop hiernaast. Wij horen het graag!

Op de hoogte blijven over MyFamily? Meld je aan: