Heb je recht op het Groeipakket als student in het hoger onderwijs?

Je studerende kind heeft tot 25 jaar recht op Groeipakket. Tenminste, als je zoon of dochter slaagt voor de volgende voorwaarden:

  • Je kind is ingeschreven voor minstens 27 studiepunten per academiejaar. Die studiepunten mogen gespreid worden over verschillende semesters, opleidingen, onderwijsinstellingen en landen.  Zakt het aantal studiepunten tijdens het academiejaar onder dit aantal? Of onderbreekt je kind de studie? Dan stopt het Groeipakket op het einde van die maand.
  • Werkt je kind tijdens het schooljaar? Dan moet het voldoen aan de zogenaamde voorwaarden rond het uitoefenen van een winstgevende activiteit. Wil je daar meer over weten? Klik dan hier.
Kleutertoeslag_schoolverlater_rugzak_aanwezigheid_attendance

Er bestaan 3 belangrijke uitzonderingen:

  • Doet je zoon of dochter een doctoraat? Dan telt enkel de doctoraatsopleiding mee om de 27 studiepunten te bereiken. Studiepunten voor de redactie van de doctoraatsverhandeling worden niet meegerekend.
  • Haalt je kind geen 27 studiepunten, maar zit het in een diplomajaar1? Dan behoud jij je Groeipakket gedurende één jaar per opleidingscyclus2.
  • Volgt je kind hoger beroepsonderwijs? Dan volstaan 13 lesuren per week of minstens 27 studiepunten per academiejaar om Groeipakket te krijgen.

1Een diplomajaar is het academiejaar waarin je student zijn of haar diploma kan behalen.

2De opleidingscyclus zijn de jaren van onderwijs of studie nodig om een diploma te behalen (graduaat, bachelor of master). Voortgezette academische opleidingen (zoals BANAB, BANAMA en postgraduaat) vormen geen opleidingscyclus.

basisbedrag; Selectieve participatietoeslag man met cijfers_Hoger onderwijs

Hoger onderwijs: Wanneer en hoe lang krijg je het Groeipakket?

  • Is je kind vóór 1 december ingeschreven voor minstens 27 studiepunten? Dan krijg je Groeipakket tijdens het volledige academiejaar.
  • Is je kind vóór 1 december ingeschreven voor minder dan 27 studiepunten en bereikt hij of zij na een volgende inschrijving wel de 27 studiepunten? Dan krijg je Groeipakket tijdens het volledige academiejaar.
  • Is je kind op 1 december of later ingeschreven voor minstens 27 studiepunten? Dan krijg je Groeipakket vanaf de maand van de inschrijving.
  • Is je kind op 1 december of later ingeschreven voor minder dan 27 studiepunten en bereikt hij of zij na een volgende inschrijving wel de 27 studiepunten? Dan krijg je Groeipakket vanaf de maand van de eerste inschrijving. Een voorbeeld maakt dit duidelijk:

Pierre is 19 en wil verder studeren na een wereldreis van zes maanden. Op 2 januari schrijft hij zich in voor 24 studiepunten. In maart neemt hij 2 extra vakken op, waardoor hij nu aan 33 studiepunten komt. Zijn moeder Marie (48) krijgt daarom Groeipakket vanaf januari.

Vond je dit interessant?

Op de hoogte blijven over MyFamily? Meld je aan: