Wat is het Startbedrag (geboortepremie of kraamgeld)?

Het Startbedrag is sinds 1 januari 2019 de nieuwe naam voor het kraamgeld of de geboortepremie in Vlaanderen. Bij een geboorte ontvang je éénmalig een Startbedrag. Daarmee kan je het nest waarin je jouw kleintje zal verwelkomen alvast knus maken.

Je krijgt voor elk kind hetzelfde Startbedrag van € 1.167,33. In blijde verwachting van een meerling? Dan bedraagt het Startbedrag € 1.167,33 per kind. Je mag het Startbedrag ten vroegste twee maanden voor je uitgerekende bevallingsdatum op je rekening verwachten. Zodra je kindje geboren is, ontvang je maandelijks je Groeipakket. Helemaal automatisch, zonder poespas of paperassen.

Bekijk je liever een filmpje, dan alles te lezen?

Geen probleem, klik snel op onderstaande button voor een interessante Youtube-video met alle nodige informatie over het Startbedrag.

Startbedrag (kraamgeld of geboortepremie) aanvragen? Da’s makkelijk

Wie vraagt het Startbedrag aan?

Eén van beide aanstaande ouders kan het Startbedrag aanvragen.

Wie ontvangt het Startbedrag?

Dat is altijd de mama. Ook als de papa of meemoeder het Startbedrag aanvroeg.

MyFamily_geboorte_startbedrag_baby met knuffel

Hoe vraag je het Startbedrag (geboortepremie of kraamgeld) aan?

Je Startbedrag aanvragen is heel eenvoudig. Dat kan tijdens je zwangerschap of zelfs wanneer je kindje al geboren is. Klik gewoon op de knop hieronder en MyFamily brengt alles voor jou in orde.

Toch liever een aanvraag op papier? Dat kan. Download dit aanvraagformulier en stuur het ons ingevuld op. Dit mag per mail naar info@myfamily.be of per post naar MyFamily, Brouwersvliet 4 bus 3, 2000 Antwerpen.

Startbedrag (geboortepremie of kraamgeld) aangevraagd? Check! Wat doe je nog meer voor de geboorte?

oranje lamp

Breng je werkgever op de hoogte

Dit doe je minstens zeven weken voor de bevalling. Bezorg je werkgever een doktersattest met daarop je uitgerekende bevallingsdatum.

Kraamhulp of kraamzorg: geen overbodige luxe

Professionele hulp is ook na de geboorte erg welkom. Zo steekt een kraamhulp een handje toe bij de verzorging van je baby en bij lichte huishoudelijke taken. Kraamzorg is er dan weer voor de medische verzorging van jou en je baby vlak na de bevalling. Je vraagt beide het best enkele maanden voor de geboorte al aan.

Hoogzwanger? Hoog tijd voor moederschapsverlof!

Werknemers en ambtenaren hebben recht op vijftien weken moederschapsverlof. Daarvan kan je er al zes weken opnemen voor de bevalling. Het is in ieder geval verplicht om één week prenatale rust te nemen. Als zelfstandige mama mag je drie tot twaalf weken moederschapsrust opnemen, je kiest zelf hoeveel.

Alles op een rijtje

Op deze handige checklist vind je alles wat je voor de geboorte in orde kan brengen. Alvast een geheugensteuntje voor je zwangerschapsdementie. 😉

Wat doe je na de geboorte?

Wordt je kindje ingeschreven in Vlaanderen?

Bezorg ons het originele attest of geboortebewijs. Je krijgt dit document bij de burgerlijke stand wanneer je jouw kindje laat inschrijven. Je kan dit document per mail (info@myfamily.be) of per post (MyFamily, Brouwersvliet 4 bus 3, 2000 Antwerpen) bezorgen. MyFamily start de uitbetaling van het Groeipakket zodra je kindje is ingeschreven in het bevolkingsregister

Woont je kindje in Brussel of Wallonië?

Vraag dan daar je Startbedrag of geboortepremie aan. Meer informatie over de kinderbijslagfondsen in Brussel en Wallonië vind je op onze pagina ‘kinderbijslag in België‘.

Woont je kindje niet in Vlaanderen, Brussel, of Wallonië, maar in een ander land van de Europese Economische Ruimte (EER)?

– Ben je in België in dienst als werknemer of aangesloten als zelfstandige op de dag van de geboorte? Dan kunnen wij het Startbedrag in een ander land uitbetalen onder bepaalde voorwaarden.
– Is dat andere land Frankrijk of Luxemburg? Informeer daar dan of je een geboortepremie kan krijgen.
Lees hier meer als je kindje in het buitenland woont.

Woont je kindje buiten de Europese Economische Ruimte (EER)?

Dan heb je meestal geen recht op het Startbedrag. Er zijn wel enkele uitzonderingen.

Ben je gedetacheerd naar het buitenland, maar blijf je onderworpen aan de Belgische sociale zekerheid? Of verblijf je slechts tijdelijk in het buitenland en keer je snel terug naar België?

Contacteer ons zodat we kunnen nagaan of je recht hebt op het Startbedrag.

Lees hier meer als je kindje in het buitenland woont.

MyFamily_gezin met kind

Startbedrag bij adoptie (adoptiepremie)

Nadat de hele adoptieprocedure is afgerond, is een adoptiekind een kind van de adoptieouders. Net zoals alle andere ouders heb je recht op een Startbedrag. Het Startbedrag komt hier in de plaats van de adoptiepremie

Wil je graag meer informatie over het Startbedrag bij adoptie (de vroegere adoptiepremie)? Lees hier meer over Startbedrag bij adoptie.

Klik op de knop hieronder om je Startbedrag bij adoptie aan te vragen. MyFamily loodst jou dan stap voor stap verder.

Vraag je Startbedrag adoptie aan

Gratis dienstencheques voor zelfstandige mama’s

Ben je een zelfstandige mama, en betaalde je keurig de minimumbijdrage van een zelfstandige in hoofdberoep of een meewerkende partner? Dan heb je na de geboorte van je kindje recht op 105 dienstencheques. MyFamily brengt deze welkome moederschapshulp graag voor jou in orde.

vraag dienstencheques aan
Zelfstandige mama met kind_dienstencheques
Startbedrag_ooievaar met baby

Vraag je Startbedrag aan

Klik gewoon op de knop hieronder, en MyFamily regelt alles voor jou.

Vraag je Startbedrag aan

Vragen?

Neem dan zeker hieronder een kijkje. Vind je het antwoord niet, bezoek dan onze veelgestelde vragenpagina.

Hoe vraag ik een Startbedrag aan?

Je kan jouw Startbedrag hier eenvoudig aanvragen. Wij brengen daarna alles in orde. Het Startbedrag bedraagt € 1.167,33. Vanaf twee maanden voor de vermoedelijke geboortedatum van jouw kindje ontvang je jouw centen op de rekening.

Beval je in het buitenland?

Ook dan onderzoeken wij graag je recht op het Startbedrag! Je kan de voorwaarden hier nalezen, of vraag aan onze Groeipakketcoaches om het even na te kijken.

Wat is het verschil tussen Startbedrag, geboortepremie of kraamgeld?

Het Startbedrag is in Vlaanderen de nieuwe naam voor kraamgeld of geboortepremie. In Brussel en Wallonië spreken we nog steeds over kraamgeld.
Eigenlijk betekenen ze allemaal hetzelfde: het bedrag dat je ontvangt voor de geboorte van je baby om hem of haar een goede start te geven.

Wanneer ontvang ik het Startbedrag en/of Groeipakket?

Ten laatste op de 8ste van elke maand staat het geld op je rekening. Het bedrag dat je krijgt is eigenlijk het Groeipakket van de vorige maand. Een voorbeeld maakt het vast duidelijker: ten laatste op 8 mei krijg je het bedrag voor april. We voorzien elke week een extra betalingsdag. Zo kan jij eventuele achterstallige centjes toch snel kan ontvangen.

Betaalt MyFamily jouw Groeipakket? Dan kan je snel en eenvoudig je betalingshistoriek bekijken via ons online portaal. Je kan inloggen op je eigen digitale dossier en daar de nodige informatie raadplegen.

Heb je graag een overzicht van onze maandelijkse betalingen? Neem een kijkje op de pagina met uitbetalingsdata.

Ik kom uit het buitenland, maar de gemeente kan me nog geen verblijfskaart geven. Krijg ik het Startbedrag?

Begin bij het begin: vraag alvast je Startbedrag aan. Vaak geeft de gemeente jou dan toch een digitaal verblijfsdocument via e-mail. Bezorg ons dit document via info@myfamily.be. Wij kijken daarna wat de volgende stap is.

Heb je de nationaliteit van een land binnen de Europese Unie? Dan moet je ons niets bezorgen. Na je aanvraag voor een Startbedrag, controleren wij jouw verblijfsrecht in de Kruispuntbank (het Rijksregister).

Hoe vraag ik een Startbedrag aan voor mijn geadopteerd kindje?

Begin bij het begin: vraag alvast je Startbedrag aan. Vaak geeft de gemeente jou dan toch een digitaal verblijfsdocument via e-mail. Bezorg ons dit document via info@myfamily.be. Wij kijken daarna wat de volgende stap is.

Heb je de nationaliteit van een land binnen de Europese Unie? Dan moet je ons niets bezorgen. Na je aanvraag voor een Startbedrag, controleren wij jouw verblijfsrecht in de Kruispuntbank (het Rijksregister).

Wat als mijn zwangerschap anders loopt dan verwacht?

Als je je kindje vroegtijdig verliest na een zwangerschap van minstens 180 dagen, kan je ook een Startbedrag ontvangen. Je kan bij de bevolkingsdienst van je gemeente een akte van aangifte van een levenloos kind opvragen. Bezorg ons deze akte.

Wanneer je al een Groeipakket ontving voor je kind, betalen we dat tot en met de maand van overlijden.

Op de hoogte blijven over MyFamily? Meld je aan: